O co chodzi z tym glutenem?

W dzisiejszych czasach zapanowała jakaś moda na niejedzenie glutenu. Bardzo wiele ludzi rezygnuje z wszystkiego, co go zawiera. Ma to z pewnością związek z tym, że wywołuje on bardzo nieprzyjemną chorobę zwaną celiaklią, którą nie każdy alergolog potrafi rozpoznać od razu.

Dziś bowiem prawie każdy cierpi na jakąś alergię pokarmową. W szczególności dzieci. One także bardzo często nie tolerują glutenu.

Rodzice więc starają się dawać swoim dzieciom wszystko, co sprawi, ze będą zdrowe i nie będą miały problemów z przyswajaniem pokarmów. Jedzenie bez glutenu to zrezygnowanie ze zbóż, które zawierają jego największe ilości. Najgorsze dla tych, którzy go nie tolerują są: pszenica, żyto i jęczmień.

Owies jest zaś bezpieczny dla prawie 95% osób nietolerujących glutenu. Problem z alergiami pokarmowymi w dzisiejszym świecie jest tak naprawdę o wiele szerszy. Są one wręcz chorobą cywilizacyjną.

Odpowiedzialne za nią jest modyfikowane, ulepszane, spryskiwane jedzenie. Niestety jest go coraz więcej.

antybiotyki.maluchy.net.pl